2020. március 31., kedd

7. b földrajz

A fejlett gazdaság
 
Tankönyv: 144-148. old. munkafüzet: 59-60. old. térkép: USA térképek

Farm: modern mezőgazdasági nagyüzem, családi vállalkozás.
Magas színvonalon termelő mezőgazdaság /korszerű gépek, növényvédő szerek, műtrágyák, kiváló fajták.
Az óriási terület miatt, övezetes mezőgazdaság. /tematikus térkép/ Az északi sík területeken tavaszi búzát, délre haladva őszi búzát, kukoricát, szóját termesztenek. A déli területeken /Préri, Mississippi-alföld/ gyapotot és földimogyorót termesztenek. A szubtrópusi területeken citrusféléket és cukornádat, az Appalache vidékén dohányt, a nagyvárosok közelében zöldségféléket termesztenek. Fontos még, elsősorban nyugaton az erdőgazdálkodás. Szarvasmarhacsordák, sertés és baromfi, /pulyka/.

Ipar
Északi körzet: vasércre és feketekőszénre települt vas- és acélkohászat, gépipar, kikötői ipar, élelmiszer és textilipar, robottechnika és műszeripar, atomipar. New York, Chicago, Boston, Detroit.
Déli körzet: kőolaj és urán bányászat, vízi erőművek, vegyipar alumínium kohászat, repülőgépgyártás, űrkutatás, elektronikai ipar, textilipar. New Orleans, Houston, Atlanta.
Nyugati körzet: urán, színes- és nemesfémek bányászata, vízi erőművek, alumínium- és színesfémkohászat, atomipar, repülőgép- és rakétagyártás, fa- és papíripar, Szilícium-völgy, technológiai park.  Los Angeles, San Francisco
.......................................................................................................................................................
A munkafüzet kitöltése után, fényképezd le a 7. feladatot és küld el a címemre! /sebestyenlaszlo09@gmail.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése