2020. március 23., hétfő

7.b informatika

Bemutatók készítése

A prezentációk készítésének elvei:
A sikeres prezentáció alapja a felkészülés. Ezalatt értjük a bemutatásra kerülő témában való elmélyült ismereteket, az előadásunkhoz konkrétan kapcsolódó tényekben való jártasságot, és végül a prezentációra, mint szereplésre történő felkészülést.
A felkészülés első lépése az adatgyűjtés. Több információval kell rendelkeznünk, mint amennyit a hallgatóság elé kívánunk tárni, ezzel el tudjuk kerülni azt a kellemetlen helyzetet, hogy az előadást közben vagy azt követően feltett kérdésekre nem tudunk válaszolni. Ha kellő tudásanyag birtokában vagyunk, akkor következő lépésként tanuljuk azt, amiről beszélni fogunk. Ne feledkezzünk meg felkészülni a szereplésre sem, hiszen ez is fontos annyira, mint az ismeretekben való jártasság. Gyakorolnunk kel különböző stílus- és kifejezésmódokat, retorikai elemeket. Ügyelnünk kell gesztusainkra, arckifejezésünkre. Nem árt ismerni a hallgatóságok, hiszen őket szeretnénk megszólítani: mennyi idejük áll rendelkezésre; mennyire kell törekedni a száraz, csak a lényeg közlésére szolgáló bemutatóra, avagy lehet „show” elemeket is használni; számíthatunk-e kérdésekre; mennyire jártasak az adott témában. Mindezek birtokában eldönthetjük, mi a célunk a prezentációval: termékbemutatás vagy szakmai ismeretek továbbadása, oktatás vagy támogatok szerzése.
A felkészülést követően nekiláthatunk a bemutató elkészítésének. El kell döntenünk, hogy mennyi diát kívánunk felhasználni, azokon milyen elemek legyenek állandóak. A szövegeket, táblázatokat, diagramokat érdemes elkészíteni külön, erre a célra szolgáló, ahonnan könnyedén áthelyezhetjük arra a diára, amelyikre szántunk.

Ismételd át a bemutatók készítésének alapjait!
Nézzük át a bemutatók készítésének lépéseit:

1. Tervezzük meg az előadást vagy bemutatót!
2. Bontsuk fel elemi részekre, legyenek ezek logikailag összetartozók, lehetőleg kevés, áttekinthető információ tartalmúak!
3. Építsük fel ezekhez az elemekhez a megfelelő diákat!
3.1. Döntsük el, hány diára van szükségünk, és mi legyen az egyes diák tartalma! Válasszuk ki azokat az objektumokat (képek, hangok, filmbejátszások), amelyek fel kívánunk használni!
3.2. Diánként építsük be a szöveges és grafikus információkat:
3.2.1. Válaszuk ki az elrendezést.
3.2.2. Adjuk meg a megfelelő hátteret (lép, szín, áttünés stb.).
3.2.3. Írjuk be a megfelelő keretekbe a beleillő szövegeket, helyezzük el tartalmát.
3.2.4. Minden kerethez adjuk meg a felépítési animációs effektusokat (beúsztatás, hangeffektus, kattintás kezelés stb.)
3.2.5. Írjunk jegyzeteket, megjegyzéseket, emlékeztetőket az adott diához.
3.3. Állítsuk be a diák közötti váltást, azaz a diák egymás utáni áttünési effektusát.
3.4. Határozzuk meg, hogy gépi vagy kézi vezérléssel jelenjenek meg a diák. Ha szükséges adjuk meg a diák időszerkezetét.
4. Vetítsük le és ellenőrizzük, hogy megfelelőek-e a beállítások! Természetesen először csal a „magunk számára” adjuk elő a prezentációt, győződjünk meg arról, hogy minden részlet az elképzeléseinknek megfelelően lett beállítva.


Házi Feladat:

Gyűjtsd össze a bemutatók (pl.: MS PowerPoint) előnyeit! Írj összefoglalót az előnyökről az informatika füzetedbe legalább 10 mondatnyi terjedelemben (kézzel írott), fotózd le majd a képet küldd el az informatika9000@citromail.hu címre. A levél tárgyánál add meg a nevedet és az osztályodat!

A munkád beérkezésének határideje: 2020.03.26. 12.00h

Várom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése