2020. április 15., szerda

7. b földrajz

Fejlődő gazdaság Dél-Amerikában

Tankönyv: 152-153. old. munkafüzet: 63. old. 1-2. feladat, térkép: Dél-Amerika térképei

Mezőgazdaság
A kisparaszti gazdaságok, alacsony szinten termelnek. A trópusi ültetvények magas színvonalúak. Banán, kakaó, kávé, cukornád. A szubtrópusi területeken narancsligetek.A mérsékelt övezetben búzát kukoricát, szóját termesztenek. Az Andok legfontosabb háziállata a láma. A dús legelőkön szarvasmarhát, a gyérebb legelőkön juhot tenyésztenek. Fontos a halászat.

Bányászat
A legértékesebb bányakincseket az USA vállalatai termelnek ki. Az Andokban rézércet, ezüstöt, színes- és nemesfémek érceit termelik ki. A Guyanai-hegyvidéken bauxitot, a Brazil-felföldön vasércet bányásznak. A kontinens északi részén, valamint a sekély tengereken kőolajat hoznak a felszínre. A bányakincsek jelentős részét külföldön dolgozzák fel. Az ipar lassan fejlődik.
............................................................................................................................................
Vigyázz, az anyagot megfeleztem! A térképen keresd meg Dél-Amerika országait és fővárosait. Minden anyagnál gondolkodj azon, melyek azok a termékek amik nálunk is kaphatóak? Ismersz olyan céget amelyik nálunk is ismert, netán lehet kapni a termékeit?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése